S-a dat undă verde pentru exploatarea gazelor din Neptun Deep, dar nu se știe ce valoare, ce preț și unde vor fi utilizate gazele peste cinci ani!
Așa cum deja era de anticipat, ieri, OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Cele două companii precizează că vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Se estimează că producția de gaze naturale va începe în 2027.
Am fi tentați să spunem, după acest anunț, că mai bine mai târziu decât niciodată. În realitate nu prea este așa căci ratarea momentului oportun va avea consecințe inevitabile vizavi de această mare investiție. Dacă Exxon nu ar fi plecat din România, dacă politicul nu și-ar fi băgat coada în numele ”interesului național”, dacă legea offshore ar fi apărut la timp și așa mai departe, astăzi România beneficia deja de aceste gaze. Și nu numai România, ci întreaga Europă, în contextual renunțării la importurile de gaze din Rusia. Și ce bani mai făceam dacă am fi avut aceste gaze în urmă cu un an sau doi.
Ce se va întâmpla peste vreo cinci ani nimeni nu poate ști, dar un lucru poate fi anticipat: cererea de gaze naturale va fi în scădere și foarte probabil că prețul va urma oferta. Ofertă care deja este cât se poate de consistentă în momentul de față, prin comparație cu cererea. Să nu ne grăbim insa cu concluziile căci vom veni cu o analiză a ceea ce s-ar putea întâmpla peste cinci ani în cazul acestei investiții. Până atunci să zice scurt și la obiect: Doamne ajută să fie așa cum se așteaptă cei doi mari investitori, OMV Petrom și Romgaz.
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Acesta urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participație de 50% în proiect.
OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, spune că această decizie finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep ar fi chiar “un nou capitol pentru sectorul energetic românesc”. “Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în Romania și în regiune”, a transmis Verchere.
„Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale și tranziției energetice a țării. Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a țării. Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung”, a completat Răzvan Popescu, director general Romgaz.
Aristotel Jude, director general adjunct Romgaz susține că proiectul va aduce beneficii incontestabile securității și independenței energetice a României. “Rămânem angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect și suntem încrezători că Agenția Națională pentru Resurse Minerale va confirma, cât mai curând posibil, planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zăcăminte”, a menționat Jude.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.
Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.
Despre Neptun Deep
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafața de 7.500 km2 și se afla la o distanta de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse intre 100 și 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata în 2008 și a inclus doua campanii de achiziție 3D și doua campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.
Companiile precizează că volumele anterior menționate reprezintă valori estimative ale proiectului. Volumele exacte finale urmează sa fie confirmate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, odată cu autorizarea planului de dezvoltare. Titularii acordului petrolier vor face demersuri pentru a actualiza informațiile, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
Pare un articol propagandistic.
Auzi acolo “întreaga Europă … beneficia de aceste gaze”.
Nu mă interesează de Europa! Cum nici pe ăia nu-i interesează de mine. Ba chiar își bat joc de mine non-stop. Mă interesează ca România să obțină ceva de pe urma gazelor respective! România și românii de rând nu Europa. Dacă în visteria statului și la omul de rând nu intră mare lucru e tot acolo dacă am gazul de la turci, evrei, arabi, americani sau ruși.
Din păcate România și românii nu vor obține mare lucru pentru că redevențele sunt aproape 0! Singurul plus e ălă că Romgaz a intrat în schemă, numai a plătit un cost uriaș (1 miliard dolari) și prin intermediul Romgaz vor mai rămâne câte ceva bani și prin România.